Medvěd hnědý

24. října 2008 v 16:18 | Accuracy |  Týden
Základní info:
Délka těla: 2 - 3 m
Délka ocasu: 5 - 20 cm
Hmotnost: 100 - 800 kg
Výška v kohoutku: 87 - 126 cm

Medvěd hnědý, největší evropská šelma, byl na většině našeho území vyhuben v průběhu 17. a 18. století. Díky návaznosti na Slovensko, kde dosud žijí početné populace všech velkých šelem, se do Beskyd medvědi od 70. let. 20. století stále vracejí. Minimálně Jeseníky a Šumava představují další vhodné oblasti, ovšem pytláctví, intenzivní lesní hospodaření a fragmentace krajiny brání opětovnému osídlení našich hor medvědy. Medvědi - známí samotáři, zimní spáči a z větší části vegetariáni také stále vyvolávají obavy veřejnosti. Medvěd jako jediná z našich šelem může skutečně přivodit člověku vážné zranění, i když se jedná o výjimečné případy, kdy lidé nedodržují základní pravidla, jak se v oblastech s výskytem šelem chovat. Tyto stránky slouží rovněž k tomu, abychom životu medvědů více porozuměli a přestali mít z jejich přítomnosti zbytečný strach.
Poddruhy:
Medvěd kodiak (U. arctos middendorffi)
Medvěd grizzly (U. arctos horribillis)
Medvěd brtník (U. arctos arctos)
Medvěd kamčatský (U. a. beringianus)
Medvěd kalifornský (U. a. californicus)
Medvěd aljašský (U. a. gyas)
Medvěd plavý (U. a. isabellinus)
Medvěd východosibiřský (U. a. jeniseensis)
Medvěd ussurijský (U. a. lasiotus)
Medvěd kavkazský (U. a. meridionalis)
Medvěd západokanadský (U. a. pervagor)
Medvěd tibetský (U. a. pruinonsus)
Medvěd syrský (U. a. syriacus)
Medvěd atlaský † (U. a. crowtheri)
Medvěd mexický † (U. a. nelsoni)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama