Jídelní hůlky (chopsticks)

16. listopadu 2008 v 20:43 | Accuracy
Materiál: dřevo, bambus, kovy, kosti, plast. (Stříbrné hůlky se údajně používaly v Číně k odhalení otráveného jídla. Pokud byl přítomen jed, hůlky vlivem chemické reakce zčernaly.)

Čínské a japonské jídelní hůlky se od sebe liší délkou - japonské jsou kratší a subtilnější, čínské spíše delší. Technika jídla je ale v obou případech shodná - z hůlek se vytváří jakési kleště, s jejichž pomocí se potrava vkládá do úst. Spodní hůlka je nepohyblivá, jídlo se k ní s pomocí horní pohyblivé hůlky tiskne. Spodní hůlku je třeba vložit do úžlabí mezi palcem a ukazovákem, opřít o spodní část kloubu palce a prsteníkem ji ke kloubu silně přitlačit. Pohyblivá hůlka se drží stejně, jako tužka v bříšcích palce, ukazováku a boční plochy prostředníku.

Zajímavá fakta
Jídelních hůlek je občas užíváno jako testovacího nástroje při náboru dělníků do podniků jemného strojírenství a elektroniky. Testování je založeno na schopnosti dělníka roztřídit pomocí hůlek barevné korálky, navléct nit do jehly, případně rozdělit součástky do přihrádek.
Některá bojová umění používají hůlek jako improvizované zbraně - vržená hůlka má neočekávaně vysokou průraznou sílu.
Jídlo pomocí hůlek je zdravější - velikost sousta znemožňuje hltání a přispívá k lepšímu rozkousání.

Používání jídelních hůlek v Japonsku je spojeno s řadou omezení, podobně jako s příborem v Evropě. Základní zásady jsou následující:
Hůlkami se neťuká o stůl, nádobí ani jednou hůlkou o druhou.
Sousto je třeba vybrat ještě před ponořením hůlek do nádoby, jídlo se hůlkami nepřehrabuje ani nemíchá.
Sousta se odebírají shora, sousto, kterého, jste se hůlkami dotkli, také naberte.
Jídelní hůlky se neolizují.
Je nevychované ukazovat hůlkami kolem sebe.
Hůlky se nepoužívají k přitahování nádob.
Držení hůlek v pěsti je chápáno jako výhružné gesto.
Zapichování hůlek do rýže je hrubá nezdvořilost - tímto způsobem se rýže obětuje zesnulým
Překládání jídla jiným osobám vlastními hůlkami je tabu, toto gesto je vyhrazené pouze pro přenášení kostí po kremaci pozůstalými.


Čínská etiketa
Konce hůlek musí vždy směřovat dolů.
Hůlky se drží tak, aby dlaň směřovala vždy dolů, ukazovat dlaně je nezdvořilé.
Je přípustné (a zdvořilé) pomoci hůlkami nabrat porci osobě, pro kterou je to obtížné.
Po ukončení jídla se hůlky pokládají společně přes misku, konce směřují vlevo.
Nechat jídelní hůlky v misce rozevřené do tvaru písmene "V" je nezdvořilé (tvar "V" je považován za symbol smrti).
1) Spodní pevná hůlka.
2) Správný úchop.
3) Držení velké věci.
4) Držení drobné věci.

Jak vznikly hůlky?

Hůlky mají historii opravdu velmi dlouhou. První pokusy jíst hůlkami se objevilo zhruba před 5 000 lety v Číně. Tento národ od počátků vařil ve velkých hrncích nebo kotlících. Nedočkaví rozmlsaní Číňané si ulamovali větvičky, jimiž vybírali jídlo z nádob. Hůlky jsou určeny nejen k jídlu, ale například se používají i jako módní doplněk. Mnoho žen v Číně nosí hůlky jako dekorativní jehlice do vlasů, které nosí zapletené do drdolu.

Jíst hůlkami je prý velice zdravé, protože hůlkami prostě musíte jíst pomalu, nemůžete hltat, protože čím víc se snažíte spěchat, tím víc vám jídla z hůlek vypadne. Ale s hůlkami by se to zase nemělo přehánět: Prý způsobují artrózu v rukou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Cordi Cordi | 13. listopadu 2015 v 18:26 | Reagovat

Blbost s tím jedením pomalu a rychle... Když to s nima umíš, dokážeš jíst rychleji než s příborem.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama